Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan ve yapılan sözleşmeyle yer teslimi yapılan Lapseki belediyesi kapalı Pazar yeri inşaatı kısa bir süre içinde başlayacak. Yapılan projede Kapalı Pazar yeri üzerine konacak güneş enerjisi panellerinden 1.2 megavat enerji üretimi sağlanması hedefleniyor.
 
Elde edilecek enerji katı atık, arıtma tesislerinin enerjisini karşıladığını dile getiren Lapseki belediye başkanı Eyüp Yılmaz, Belediye makamında yaptığı açıklmamada” Kapalı Pazar yeri Önümüzdeki hafta çalışmalar başlıyor.
 
 
5 Ekim 2021 tarihi itibari yüklenici firma KALESAN Sanayii Tic. Şirketi ile sözleşmemizi imzaladı ve önümüzde ki hafta da yer teslimi ile birlikte çalışmalar başlayacak ve 2022 Haziran ayında eni kapalı Pazar yerini vatandaşlarımızın hizmetine açacağız.
 
İlçemizde uzun yıllardır halk pazarı çarşı içinde yapılıyordu tabi ki açık alanda bu yüzden özellikle kış aylarında pazarcı esnafımız zaman sıkıntı çektiği haftalar oluyordu. Bunun yanında semt pazarı ve halk pazarının bir bölümü oto yolun  kenarında yapıldığı için büyük tehlike arz ediyordu şükürler olsun bu güne kadar her hangi bir sıkıntı yaşamadık.
Şu an 360 kayıtlı esnafımız var, toplamda 170 esnafımız üretici, 80 esnafımız pazarcı, bununla birlikte 210 esnaf sebze ve meyve satıcısı 150 esnafta kıyafet, gıda ve zücaciye diye ayrılıyor bu esnaflarımız Cumartesi günleri ilçe merkezine kurulan halk pazarına gelen esnaflarımız. Semt pazarına ise 93 kayıtlı esnafımız var bunlardan 38 esnafımız pazarcı 55 esnafımız üretici, 74 esnaf sebze ve meyve  ve 19 esnafımız da    kıyafet, gıda ve zücaciye satan esnaflarımız. Kapalı Pazar yeriyle ilgili uzun zamndır çalışmamız sürüyordu. Bu süreçte belediye başkan yardımcılarımız ve personelimiz çok çaba harcadı. Aslında bu proje 3 ay kadar önce bitmiş idi fakat daha sonra projeyi değiştirerek üst kısmına güneş enerjisi yapmaya karar verdik proje bu yüzden biraz gecikti sadece. Kısa süre içerisinde inşaatına başlanacak ‘Lapseki belediyesi Kapalı Pazar yeri’ de toplam 539 adet peron var. Bunlardan 367 si sebze ve meyve satıcısı, 7 adet balık satıcısı, bunların 86 sı köşe peron  274’ü aralardaki peronlar, 172 giyim peronu bunlardan 36 tanesi köşe peron 136 tanesi de ara peron olmak üzere sebze meyve giyim olmak üzere toplamda539 adet peron var.  Kapalı Pazar yerinin kapalı alanı 10400 metrekare çok güzel bir Pazar yeri olacak. Kapalı Pazar yeri çatısında güneş enerjisi panelleri olacak ve 1.2 megavat enerji üretimi sağlanacak ve şu an belediyemizin artma tesislerin de  kullandığı elektrik bu kadar proje hayata geçtiğinde bu alanlarda kullanılan eklektiği buradan karşılamış olacağız.”dedi.        
Kapalı Pazar Yerimiz de 539 adet toplam peronumuz var bunlardan 367’si sebze ve meyve, 7 adet Balık Tezgahı satışımız olacak, bunların 86’sı köşe peron, 274’ü aralarda ki peronlar, 172 giyim peronumuz var, bunlardan 36 tanesi köşe peron, 136 tanesi de ara peron olmak üzere, sebze meyve – giyim ile birlikte 539 toplam peronumuz var.
Kapalı Pazar Yerimiz de ise, Pazar esnafımız için Köylü Pazarı tezgâhları, Peynirciler için tezgâhlar, balıkçıların ayrı bölümü, Soyunma – Giyinme Odaları, Çay Ocağı ve bir adet Kafe, Zabıta Bürosu, İdari Büro, WC – Erkek – Bayan ve Engelli olmak üzere, Bebek Bakım Odası, Bayan ve Erkek olmak üzere şadırvanı ile birlikte mescidimiz olacaktır.
 
‘’Pazar Yerimizin toplam Kapalı Alanı; 10.400 m2’dir’’
Kapalı Pazar Yerimiz, Meyve Toplama Merkezimizin yanında bulunan 12 dönümlük araziye yapılacaktır. Pazar Yerimizin toplam Kapalı Alanı; 10.400 m2’dir. Kapalı Pazar yerimizin bu bölgeye olması ile beraber de otopark çalışmalarımızı da başlatacağız. En önemli konulardan bir tanesi de tabi ki vatandaşlarımız Pazara geldiklerinde rahatlıkla park yeri bulabilmeleri bizim için önemli.
 
Teknik konulardan sonra şunlara da değinmek isterim ki; ‘’Cumartesi pazarında Ayakkabı, Konfeksiyon, Bijuteri, Plastik köşe peronlar 40.000 TL’dir.
Ayakkabı, Konfeksiyon, Bijuteri, Plastik Orta Peron 35.000 TL’dir.
Meyve ve Sebze ve diğer gıdalarla ilgili; Köşe peron 50.000 TL, Orta peron ise 45.000 TL’dir.
 
‘’Cumartesi Pazarında taksit sayısı 10 oldu’’
 
Bunları daha önce 6 taksit olarak söylemiştik fakat son yaptığımız görüşmeler ve istişareler de, Pazarcılarımızın talebi doğrultusunda, taksit sayısını 10’a çıkardık. Cumartesi Pazarında taksit sayısı 10 oldu. Ödemeler Ekim ayından başlayıp Temmuz ayında sona erecektir. Cumartesi pazarı için yine esnafımıza bir kolaylık sağladık, Paranın tamamını ödeyene %20 indirim uyguluyorduk şuanda yarısını peşin ödeyene de %10 indirim gibi bir kolaylık sağladık.
Salı Pazarı ile ilgili de aynı şekilde Ayakkabı, Konfeksiyon, Bijuteri, Plastik Köşe Peron 20.000 TL’dir.
Orta Peron 17.500 TL. Diğer gıdaları satanlarda köşe peron 25.000 TL. Orta Peron 22.500 TL’dir.
Kapalı Pazar yerimizin yaklaşık maliyeti KDV dahil 26.656.000 TL’dir. Biz ihale ettiğimiz de güzel bir kırım oldu ve 18.451.121 TL’ye ihale edilmiş oldu. Çevre düzenlemesine de ayrıca 1.500.000 TL ayırdık.
 
Ercan Özçetin