29 Ekim Cumhuriyet bayramının 98. Yıl dönümü Lapseki de  törenle kutlandı.
Bir gün önce Hükümet konağı önünde düzenlenen program saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.
Bir gün önce İlçe kaymakamı Kaymakam Dr. Fatih Çelikkaya, Garnizon Komutanı Ömer Karakaş  ve belediye başkanı Eyüp Yılmaz, tarafından hükümet konağı önündeki Atatürk Büstüne çelenk konulmuştu.
29 Ekim günü ise sabah ilçe kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya makamında tebrikleri kabul etti.
Daha sonra çarşı meydanındaki kutlamalara geçildi.
Burada Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise ilçe kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya yaptı “Bugün, Cumhuriyet Bayramını 98. yılında hep birlikte büyük bir coşku ve sevinçle kutluyoruz. 29 Ekim 1923’te aziz milletimizin zor şartlarda kazandığı istiklal mücadelesi Cumhuriyetin ilanıyla taçlandırılmış ve son Türk devletinin yönetim şekli belirlenmiştir.
Türk milleti tarihin hiçbir döneminde esarete, dayatmaya boyun eğmemiştir. Birçok büyük imparatorluklar kurarak, dünya milletlerine devlet teşkilatlanmasının nasıl olacağını göstermiş, adil ve hoşgörülü idaresiyle de, tarihin her döneminde kilit bir rol üstlenmiştir.
1071’de Malazgirt Meydan Muharebesi sonucu Anadolu’yu kendisine yurt edinen ecdadımız, üç kıtayı hakimiyeti altına alan Osmanlı Devleti ile, yüzyıllarca dünya siyasetine yön veren süper bir güç olmuştur.
Ancak 600 yıllık maziye sahip Osmanlının I. Dünya Savaşında yenilmesi, Türk milletinin tarih sahnesinden silindiği şeklinde anlaşılmış ve, yıkılan imparatorluğun toprakları paylaşılmaya başlanmıştır.
Müslüman Türk Milletinin esarete boyun eğeceğini sanan işgalci güçler, karşılarında vatan ve bağımsızlık uğruna canlarını ve mallarını seve seve feda etmeye hazır kahraman vatan evlatlarını bulmuşlardır.
19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, ecdadın şehit kanlarıyla suladığı vatan topraklarını geri almak ve korumak için gereken örgütlenmeyi gerçekleştirerek Milli Mücadeleyi başlatmıştır.
Bu mücadele kazanıldıktan sonra 29 Ekim 1923’te toplanan Türkiye büyük millet meclisi, devletimizin yönetim şeklini milli iradeyi esas alarak “Cumhuriyet” olarak belirlemiştir”dedi.
 
Ardından Plevne Ortaokulu öğrencisi şiir okudu, Plevne Ortaokulu Öğrencilerinin hazırlamış olduğu Oratoryo Gösterisinin sergilenmesi,
 Halk Eğitim Merkezi Jimnastik Grubunun Karate Gösterileri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Müzik Öğretmenlerinin Hazırlamış olduğu müzik dinletisi, Cumhuriyet” konulu şiir, resim ve kompozisyon yarışmasında ve Cumhuriyet haftası kapsamında yapılan spor müsabakalarında dereceye girenlere ödüller verildi. Tören geçişiyle program sona erdi.
 
Ercan Özçetin