Lapsekili çevreciler, 6 Mart 2015 tarihinde ÇED olumlu raporu verilen ve üzerinden yedi yıl geçmesine rağmen sahada hiçbir işlemin yapılmadığı Kirazlıdere Termik Santrali için , raporun iptalini talep etti. Köylülerden toplanan 237 imzalı itiraz dilekçesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilmek üzere Lapseki Kaymakamlığı’na verildi.
Onlarca köye, kilometrelerce kare yaşam ve yeşil alana çevre kirliliği ve ölümcül hastalıklar getireceği savunulan Kirazlıdere Termik Santral Projesi için, Lapsekili çevreciler isyan bayrağı açtı. CHP' li Lapseki İl Genel Meclis üyeleri yanı sıra, Lapseki Belediye Meclis üyelerinin de katlım gösterdiği, Temik santral Projesine Tepki etkinliğini, Kirazlıdere Kalkınma ve Güzelleştirme Derneği düzenledi.
ÇED olumlu raporu verilen ve üzerinden yedi yıl geçmesine rağmen sahada hiçbir işlemin yapılmadığı Kirazlıdere Termik Santrali için karar zaman aşımına uğradı. Buna rağmen imar planı değişikliği yapılan saha için itirazlarını dile getiren, Kirazlıdere Kalkınma ve Güzelleştirme Derneği ve Lapseki Çevre Koruma, Üretim ve Dayanışma Derneği tarafından köylülerden toplanan 237 imzalı itiraz dilekçe Çevre , Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilmek üzere Lapseki Kaymakamlığı’na verildi.
Lapseki’de bir basın açıklaması gerçekleştiren dernek üyeleri ve köylüler "Kömürle enerji üretiminden Dünya vazgeçti. Çevre felaketine yol açacak sistemi Lapseki'de istemiyoruz" diyerek veryansın eden Çevre tutkunları, Çevre Günü'nde bir yeni Çevre felaketi oluşturacak projeye seyirci kalmayacaklarını haykırdı.
KİRLİLİK BİGA VE ÇAN’A KADAR ULAŞIR
Söz konusu santralin bacalarından çıkacak ölümcül salınımların, 8 kilometre çapındaki alanı olumsuz etkileyeceğini belirten Lâpsekili çevreciler, rüzgarın da etkisi ile baca salınımlarının, Biga ve Çan ilçelerine dek ulaşıp, çevreyi olumsuz etkileyeceğine dikkat çektiler.
“GELECEĞİMİZİ KARARTACAKLAR”
Termik Santral Projesine karşı yapılan basın açıklamasında; “Lambaya enerji üretimi denilip, geleceğimizi karartacaklar" vurgusu yapıldı.
Tuğba Kulasoy