Lâpseki ilçesinde erkenci, orta ve geçici olmak üzere 3 dönemde yetiştirilen şeftali, lezzeti, aroması ve rengiyle yurt içi ve yurt dışı pazarında ilgi görüyordu.
Mevsimdeki duruma göre haziran başı ve ortasında 3 milyon civarında ağaçtan toplanmaya başlanan ürün, eylül sonuna kadar hasat edilirken, geçtiğimiz yıllarda üretilen ürünün yarısından fazlası Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelere gönderiliyordu.
Coğrafi işaret tescili de alan Lâpseki şeftalisi bu yıl üreticisini hayal kırıklığına uğrattı. Dünyada yaşanan gelişmeler ve ekonomik kriz şeftaliyi dalında vurdu. Yaklaşık 35 bin 600 dekar alanda, yılda ortalama 120 bin ton üretim hacmine sahip coğrafi işaret tescilli Lâpseki Şeftalisi, ihracatta karşılık bulamayınca, bu yıl köprüyü geçemedi, hüsran dolu yolculuğunu dalından direk fabrikaya 1,5 TL’ye kadar düşen fiyatı ile meyve suyuna gitmek üzere tamamladı.
İHRACAT YOK İÇ PAZARDA MALİYET ÇOK
1915 Çanakkale Köprüsü’nün adının anılmaya başladığı tarihten bu yana arsa ve arazilerinin değeri milyonluk bedellere ulaşan Lâpseki’nin coğrafi işaret tescilli şeftalisi, verimli ve bereketli sezonuna rağmen, ihracatta karşılık bulamadı. İç pazarda da artan girdi maliyetlerine takılan şeftali yetiştiği arazi ile aynı değeri göremeyince içine girdiği kasası kadar para etmedi. Üreticinin zararın kıyısından dönme çabası ile 2 TL’den meyve suyuna verdiği aynı ürün, aynı ilçenin marketlerinde 10 liranın da üstünde bedellere satılınca “Bu ne yaman çelişki” dedirtti. Son ürünlerde meyve suyu için giden şeftalinin fiyatı 1,5 TL’ye kadar düşerken, pazar tezgâhlarında fiyat 5 TL’ye kadar geriledi.
DALINDAN KASALARLA FABRİKALARA GİTTİLER
Şeftaliler için iktidar da, muhalefette üreticiler ve şeftaliler fotoğraf çektirmekten öteye geçemedi. Kötü bir yıl geçiren ve perişan olan çiftçiler hükümet ve muhalefete tepki gösterse de bu sezonu kimsesiz kapatmış oldular. Şimdiye kadar büyük emekler harcayan ve maliyeti kat kat artan şeftaliler, resmen hayal kırıklığı yarattı. Toplanması durumunda ek maliyetler de gerektireceği için birçok kişi ürününü dalında bıraktı ve şeftaliler dallarda çürüdü. Bazı çiftçiler de iyi kötü ayıklaması yapmadan hepsini 2 TL’den meyve suyu şirketlerine verdi. Meyve suyu şirketleri alım merkezi önünde adeta kuyruklar oluşuyor ve bu görüntüler çiftçiler tarafından büyük tepkiler topladı.
ELMADAKİ DAYANIŞMA ŞEFTALİDE YAPILMADI
Geçen yıl aynı sıkıntıyı Bayramiçli elma üreticileri yaşadı. Elmaların elde kalması üzerine CHP’li belediye başkanları ve CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek devreye girerek önemli bir çalışma yaptı. CHP’li Çanakkale Belediye Başkanı
Muhalefet gibi iktidar da şeftali üreticilerin yaşadığı sıkıntıya el atmaması dikkat çekti Lapseki genelinde yaşanan bu sıkıntı Türkiye gündemine oturmasına rağmen AK Parti teşkilatı ve AK Partili belediyelerin çiftçilere yardımcı olacak çalışma yapmadığı görüldü. Bu ilgisizlik karşısında çiftçiler, heba olan ürünlerini sosyal medya hesaplarında paylaşarak eleştirilerini sıraladı.
Tuğba Kulasoy