Eğitmenler Nuran Kaşıkçı ve Cahit Evren Kaşıkçı önderliğinde, yaşları 10 ile 69 arasında değişen 50 dansçı, profesyonel performanslarıyla göz doldurdu.

Nuran ve Cahit Evren Kaşıkçı'dan Önemli Proje

Yıllarını eğitim ve kültürel mirası koruma çalışmalarına adayan Nuran ve Cahit Evren Kaşıkçı, Çanakkale'de önemli bir projeye imza attı. 6 aylık yoğun bir çalışmanın ardından hazırlanan Türk Halk Oyunları Topluluğu, ilk gösterisini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi'nde sergiledi.

Gösteriye, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Kent Konseyi Başkanı Ali Aydın Çalıdağ, ÇASEMDER Başkanı Ulviye Çalıdağ ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan ÇASEMDER Başkanı Ulviye Çalıdağ, topluluğun kuruluş sürecini ve çalışmalarını anlattı. Çalıdağ, “Topluluğumuz 10-69 yaş aralığında geniş bir kadroya sahip. 6 ay boyunca çok çalışıldı ve bu gece için çok hazırlandılar. Amacımız, halk oyunlarının kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarmaktır” dedi.

Açılış konuşmasının ardından etkinlik, ritim grubunun “Nar Danesi” şarkısını çalmasıyla başladı. Seyircilerin de eşlik ettiği şarkının ardından, halk oyunları gösterilerine geçildi. 50 amatör dansçı, Van yöresinden halay, Karadeniz yöresinden horon, Çanakkale yöresinden zeybek ve Trakya’dan roman oyunlarını sergiledi. Ayrıca, Gazi Ortaokulu öğrencileri modern danslarla harmanlanmış bir Anadolu potpurisi sundu.

Gecenin finalinde ise kaşık oyunları, Burdur yöresi ve düğünlerin vazgeçilmezi Erik Dalı oyunları oynandı. Anadolu’nun kültürel zenginliklerini yansıtan gösterinin sonunda, Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu sahneye çıkarak dansçılara teşekkür belgelerini takdim etti.

Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden derlenen halk oyunları ile Çanakkale'de unutulmaz bir gece yaşandı. Etkinlik, katılımcılardan büyük alkış aldı ve kültürel mirasın yaşatılması adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Ercan Özçetin

Foto:BHA