Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan” Lapseki de hasadı  Şeftali Haziran ayında başlıyor Ekim ayı ortalarına kadar sürüyor. Şeftali çeşidi olarak 40’a yakın şeftali çeşidi var. Lapseki bu konuda önde bildiğiniz gibi şeftali coğrafi işaretini aldık biz ve bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Lapseki şeftalisinin farklılığı ortaya kondu. Diğer bölgelerde üretilen şeftalinin farkı coğrafi işareti üreticilerimiz şeftali hasadına başladılar. Sezon güzel başladı ve devam ediyor. İlçemiz olarak biz geçiş iklim özelliklerini taşımaktayız, toprak yapısı farklı üreticilerimizin yetiştirmedeki bilinçli hareketleri bizi şeftali konusunda başa taşıyor diyebiliriz. İlçemizde yetişen ürünler İstanbul piyasasına gidiyor, ihracatçı firmalar gelmeye başladılar. Rekoltemiz oldukça iyi Bölgede bu yılki şeftali ve nektarin üretiminin 150 bin tonu aşması bekleniyor. Geçen yıllarda  coğrafi tescilli Lapseki şeftalisinden yaklaşık 90 bin ton ihracat gerçekleştirilmişti bu yıl daha fazla yani 110 bin ton civarı ihracat bekliyoruz. Çünkü Lapseki toprak yapısı ve rüzgarının etkisiyle daha lezzetli bir şekilde yetişen coğrafi tescilli Lapseki şeftalisi, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Aroması, büyüklüğü ve görüntüsüyle öne çıkan Lapseki şeftalisi, özellikle Rusya gibi ülkelerde rağbet görüyor.  “dedi.

Lapseki’ye yakın ve meyve  üretiminin önde gelen köylerinden biri olan Yeniceköyde meyve yetiştiriciliği yapan Ali Cankara” Uzun yıllardır babam ile birlikte meyve yetiştiriciliği yapmaktayım 80-90 dönüm alan içerisinde meyve yetiştiriciliği yapmaktayım.  Rekoltemiz geçtiğimiz yıla istinaden biraz daha iyi meyve ağaçlarında üretim bazında artış var  Fiatlarda oldukça iyi. Geçtiğimiz yıl kilo bazında 27 ila 30 lira bazında idi  bu yıl 30 lira ile başladık sezona şuan 40-50 liraya kadar çıktı hatta İstanbul piyasasında 60 liraya kadar satılıyor. İhracatçı firmalarda gelmeye başladı onların gelişiyle fiyatların daha da artmasını bekliyoruz. İhracatçı firmalarımızı coğrafi tescilli Lapseki şeftalisini almaya bekliyoruz  “dedi.     

Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Lapseki’de 2 bine yakın kayıtlı çiftçimiz bulunuyor. Bu çiftçilerimiz meyve ve tarla bitkileri ağırlıklı üretim yapmaktadır. Şeftali ve kirazla ünlü bir ilçe olarak coğrafi işarete sahibiz. Toplamda 150 bin ton şeftali ve nektarin üretimimiz bulunmaktadır. İç ve dış pazarda fark yaratan Lapseki şeftalisini ihracatçılar da tercih etmektedir. Lapseki’nin toprak yapısı ve geçiş iklim özellikleri ürünlerimize ayrı bir lezzet katmaktadır. Uzman üreticilerimiz sayesinde, budama, ilaçlama, gübreleme, kış bakımı ve yabancı otla mücadele gibi konularda fark yaratarak kaliteli ürünler elde ediyoruz. Bu yıl verimli bir üretim dönemi geçirmeyi umuyoruz ve tüm üreticilerimizin yüzünün güleceğine inanıyoruz.” Dedi.

 

 

Ercan Özçetin