TÜGEM Çanakkale İl Başkanı ve Rookz Türkyapı Gayrimenkul Broker, Alptuğ Akkoca konuya ilişkin çarpıcı sözler etti.

Çanakkale’ de ki kira fiyatlarının göz önüne alındığında öğrencilerin tek başına kiralık ev tutmalarının çok mümkün olmadığını belirten Akkoca; “Her yıl özellikle üniversite öğrencilerinin gelmesiyle Çanakkale'de Kiralık ev bulmanın zorlaştığı hatta neredeyse imkânsıza dönüştüğü bir dönem yaşanıyor. Bugün en yoğun kullanılan ilan sitelerinden takip ettiğimiz şekliyle Çanakkale Merkez ilçemizde 850 ye yakın Kiralık konut olduğu görülüyor. Fakat bu Kiralık konutların sadece 4’te biri asgari ücretin altında bir kira tutarında kiralanabiliyor. Maalesef üzülerek görüyoruz ki öğrencilerin aileleri tarafından onlara ayrılan bütçe ile tek başlarına bir konut kiralamaları çok da mümkün değil.” dedi.

“Öğrencinin, Tek Başına Ev Tutması Mümkün Değil”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)’nde, 2024 -2025 akademik yılının başlamasına sayılı günler kala, öğrencilerin hummalı bir şekilde süren arayışları dikkatlerden kaçmıyor.

ÇOMÜ’ lü öğrenciler barınma sorunlarını gidermek için, adeta yana yana çare arıyor.

Çanakkale merkezde 6 bine yakın yeni üniversite öğrencisinin barınma ihtiyacını karşılamaya yetecek konut bulunmadığını, konunu uzmanı dile getirdi.

Çanakkale merkezdeki öğrenci sayısı yeni öğrenciler ile birlikte 33 bini geçeceği tahmin edilir iken, Üzerine Devlet memurlarının tayin dönemi de eklenince, barınma sorunu gündeme ayrı bir oturdu.

İl merkezinde kira fiyatları, el yakan seciyeye ulaştı. KYK yurtları çıkmayan üniversite öğrencileri, kiralık ev arayışına yöneldi.

TÜGEM Çanakkale İl Başkanı ve Rookz Türkyapı Gayrimenkul Broker Alptuğ Akkoca, mevcut durumda Çanakkale’ de ki kira fiyatlarının göz önüne alındığında, öğrencilerin tek başına kiralık ev tutmalarının çok mümkün olmadığını savundu.

 Her yıl özellikle üniversite öğrencilerinin gelmesiyle, Çanakkale'de Kiralık ev bulmanın zorlaştığını dile getiren Akkoca; “Hatta neredeyse imkansıza dönüştü” dedi ve şöyle devam etti;

 “Bugün en yoğun kullanılan ilan sitelerinden takip ettiğimiz şekliyle Çanakkale Merkez ilçemizde 850 ye yakın Kiralık konut olduğu görülüyor. Fakat bu Kiralık konutların sadece 4’te biri asgari ücretin altında bir kira tutarında kiralanabiliyor. Maalesef üzülerek görüyoruz ki öğrencilerin aileleri tarafından onlara ayrılan bütçe ile tek başlarına bir konut kiralamaları çok da mümkün değil.”  

Ev sahiplerinin kiralık evlerine, müşteri bulabilmeleri için, güncel kira bedellerini düşürmeleri gerektiğini savunan Akkoca; “Ev sahipleri de öğrencilerin ve tayincilerin geldiği böyle dönemlerde kiraların daha yüksek fiyatlarla yapılmasını bekliyor fakat bunun çok mümkün olmadığı da görülüyor.

KYK yurdu hakkı kazanamayan öğrencilerin Eylül ayında daha yoğun bir kiralık arayışında olacağını da öngörüyoruz. Ev sahipleri bu süreçte kira fiyatlarını aşağı yönde günceller ise hızlıca kiracı bulabilirler. Aksi halde boş kalması ya da 2, 3 öğrencinin bir arada tutmak istemesi durumları yaşanacaktır.” dedi”

Akkoca, kiralık ilan sitelerine bakıldığında Çanakkale merkezinde, 13.000 TL’nin altında kiralık ev olmadığının görüldüğüne dikkat çekti.

Öğrenci ailelerine tavsiyede bulunan Akkoca; İmkanları var ise, ev almanın çok daha mantıklı olduğunu belirtti ve;

“Çanakkale’ de fakülte okuyacak öğrenci, en az 4 sene kalacağından, ev sahibi olması daha mantıklı” dedi.

 Akkoca bir emlak uzmanı olarak verdiği tavsiyesini daha da detaylandırdı ve şöyle devam etti;

“Çanakkale merkezde bugün maalesef 13.000 TL ve altında kiralanabilir sadece birkaç ilan mevcut. 1+1 daire kiralamak isteyen öğrenciler ve ailelerinin minimum 15.000 TL’lik kira bedellerini göze alması gerekiyor. Bu gibi dönemlerde en mantıklı yolu bir tavsiye olarak şunu söyleyebilirim; imkânı olan ailelerin 4-5 yıl Çanakkale'de okuyacak evlatları için 1+1 ev satın almalarını ve hem 4-5 yıl kira ödememelerini hem de mezun olup giderken o günün değerinde satarak enflasyona karşı da doğru bir hamle yapmalarını tavsiye ediyoruz. Ek olarak böyle bir yatırımı düşünenler için bugün Çanakkale Merkezde 1+1 dairelerin fiyatlarının 1,6 milyon TL den başladığını söyleyebilirim.”

Haber Merkezi