024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte veliler, artan okul masrafları nedeniyle endişe yaşamaya başladı. Defter, kalem, kıyafet gibi temel ihtiyaçların yanı sıra servis ücretlerindeki artışlar da aileleri zor durumda bırakıyor. Öğrencilerin kantin harcamaları ise bütçeleri daha da zorluyor. Kantin fiyatlarındaki yüksek artış, özellikle özel okullarda, velilerin tepkisini çekti. Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanı ve Türkiye Kantinciler Federasyonu İkinci Başkanı Aziz Asan, fiyatlardaki artışın temel nedenlerini açıklayarak, kira artışları ve yüksek enflasyonun bu duruma yol açtığını belirtti.

Kira Artışları Kantin Fiyatlarını Zorluyor

Aziz Asan, devlet okullarındaki kantinlerin kira fiyatlarının her yıl TÜFE ve TEFE oranlarına göre artırıldığını vurguladı. Ayrıca her beş yılda bir kira bedellerinin yeniden güncellenerek önemli artışlar yaşandığını dile getirdi. Asan, "Kantin kiralamaları açık artırma usulüyle yapılıyor. Bu da kira bedellerini ciddi şekilde artırıyor. Örneğin bu yıl kantin kirasını %65 oranında artırdım. Yıllık kira artışlarına ek olarak beş yılda bir güncellenen kira bedelleri, %100 ila %200 oranında artabiliyor. Bu da doğrudan fiyatlara yansıyor," diye konuştu.

Belirlenen Tarifeden Düşük Fiyatlarla Satış Yapılıyor

Çanakkale’deki devlet okulu kantinlerinin, Esnaf Odası’nın belirlediği fiyat tarifesine uymak zorunda olduğunu belirten Asan, kantincilerin belirlenen fiyatların altında satış yaptığını açıkladı. "Çanakkale’deki kantinlerde ekmek arası fast food tarzı ürünlerin fiyatları devlet okullarında özel okullara kıyasla daha düşük. Esnaf Odası’nın belirlediği fiyatlar geçerli ve biz bu fiyatları aşamayız. Ancak şu an kantinler, tarifede belirtilen fiyatların %10 ila %30 altında satış yapıyor. Örneğin, tost fiyatı tarifeye göre 60 TL iken, kantinlerde en fazla 50 TL’ye satılıyor. İlkokullarda ise bu fiyat 35-40 TL arasında değişiyor. Su fiyatları ise 7,5 TL ile 10 TL arasında," dedi.

Enflasyonun Etkisi Büyük

Kantin fiyatlarındaki artışın bir diğer nedeni olarak yüksek enflasyonu gösteren Asan, ürün fiyatlarının enflasyon nedeniyle sürekli olarak arttığını ifade etti. "Kantinde satılan her şeyin fiyatı, enflasyon nedeniyle sürekli yükseliyor. Bazı malzemelerin fiyat artışları %75’e kadar çıkabiliyor. Bu artışları fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz. Yüksek enflasyon ve kira artışları, kantinlerde satılan her ürünün fiyatını etkiliyor," dedi. Öğrencilerin okul masrafları veliler üzerinde ciddi bir yük oluştururken, kantin fiyatlarındaki artışlar, yüksek enflasyon ve kira bedellerinin yanı sıra ihale usulüyle belirlenen yüksek kira fiyatlarından kaynaklanıyor. Kantinciler ise velilerin tepkilerine rağmen, ellerinde olmayan bu maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmak zorunda kaldıklarını savunuyor.

Foto: BHA

Haber: Selim Yazan