Son yıllarda artan kuraklığa bağlı olarak yaşanan su sorununu en aza indirmek amacı ile yetiştirilmesinde bol su kullanılan ürünlerden biri olan Çeltik üretiminde önceki yıllarda  Çanakkale’de çeltik üretiminde damlama sulama sistemine geçilmişti. Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen  ‘Damla Sulama Yöntemiyle Çeltik Tarımının Geliştirilmesi’ Projesi ile Biga Ovasında çeltikler damlama sulama ile yetiştirilerek, geniş alana yayılan üretim verimi de ikiye katladı. Eylül ayı başında başlayan hasatlarla çeltik üretiminde Çanakkale basamak atladı.

Proje Bu Yıl Da Başarı İle Uygulandı

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nün ?öncülüğünde ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamalarının (İTU) Yaygınlaştırılması’ projeleri kapsamında, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Çanakkale İl Özel İdaresi'nin destekleriyle ‘Damla Sulama Yöntemiyle Çeltik Tarımının Geliştirilmesi’ Projesi başarıyla uygulandı?. Bu çerçevede, Çanakkale'nin Lapseki ilçesi Dişbudak Köyü'nde Tarla Günü etkinliği ve İTU Sertifika Töreni düzenlendi. Etkinlikte çeltik hasadı da gerçekleştirildi.

Çanakkale Üüretimde 4. Sırada

Etkinliğe, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube ve İlçe Müdürleri, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü'nden uzmanlar, muhtarlar, teknik personel ve üreticiler katıldı. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, programda yaptığı açıklamada üretim hakkında bilgiler vererek “Ülkemizde çeltik üretiminde 4. sırada yer alan ilimizde, 2021 yılından bu yana Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından %75 tohum hibeli destekle yürüttüğümüz projede amacımız, çeltik tarımında %50 - %66 oranında su tasarrufu sağlamak, su kaynaklarının israfını önlemek, birim alandan bir yıl içerisinde iki ürün alarak daha fazla gelir elde etmektir. Ayrıca, klasik tava sulama yöntemi yerine damla sulama yöntemini ve ekim nöbeti uygulamasını yaygınlaştırmak, ikincil ürün olarak baklagil yem bitkisi yetiştirerek ilimizin kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak ve toprak yapısını iyileştirerek gübre kullanımını azaltmaktır” dedi.

Çeltik Üretiminde Su Tasarrufu Sağlanıyor

İl Müdürü Nazan Türkarslan, Projede gerçekleştirilen su tasarrufuna da değinerek “Damla sulama yöntemi ile suyu bitkinin istediği zaman ve miktarda kök bölgesine vermek mümkündür. Bu yöntem, su tasarrufu sağlarken çeltik ekim alanlarının artırılmasının önündeki engelleri de ortadan kaldırmaktadır. Sertifikalı tohum kullanımı ile birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde edilmesini sağlamak, çeltik ithalatını azaltmak, aşırı sudan dolayı toprağın biyolojik yapısının bozulmasını engellemek, yer altı sularının kirlenmesini önlemek, sivrisinek problemini azaltmak ve kimyasal ilaç kullanımını en aza indirmek gibi diğer faydaları da vardır. Eğimli alanlarda ekim yapılması, üreticilerimizin gelirlerini artıracaktır. Bu amaçla, %18 eğimli olan bir alan seçilerek ekim gerçekleştirilmiş ve bugün hasat işlemi yapılmıştır. Ülkemiz genelinde 7.000 dekarlık damla sulama yöntemiyle sulanan çeltik ekim alanının 3.200 dekarlık kısmı ilimizde bulunmaktadır” dedi.

 

Etkinlik, çeltik hasadının yapılmasının ardından Damla Sulama Yöntemi ve İyi Tarım Uygulamaları kapsamında sertifika almaya hak kazanan 21 çeltik üreticisine sertifikalarının takdim edilmesiyle sona erdi.