Gram altın, 3.062 Türk Lirası ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaşırken, çeyrek altın da 4.997 TL'ye kadar yükseldi. Piyasalarda altın fiyatlarının artışı, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yapılan faiz indirimleri ve Ortadoğu'daki jeopolitik gerilimlerin etkisiyle hız kazandı.

Jeopolitik Riskler Güvenli Liman Arayışını Tetikliyor

Ortadoğu'daki artan gerilimler, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü varlıklara yönelmesine neden oldu. Uzmanlar, bu durumun altın talebini artırdığını belirtiyor. Ortadoğu'daki belirsizliklerin yanı sıra, Fed'in faiz indirimi kararı, altın fiyatlarının yükselmesine katkı sağladı. Düşük faiz oranları, yatırımcıların altına yönelmesini teşvik eden bir faktör olarak öne çıkıyor. Altın piyasasındaki bu yükseliş sadece gram ve çeyrek altınla sınırlı kalmadı; ons altın da günün ilk işlemlerinde 2.683 dolara ulaşarak tarihi zirvesini gördü. Bu durum, piyasalarda altın alım satım işlemlerinin yoğunlaşmasına neden oldu. Analistler, altın fiyatlarının yükselişini sürdürmesinin, global ekonomik belirsizlikler ve artan enflasyon beklentileri ile doğrudan bağlantılı olduğunu vurguluyor.

“Altındaki yükseliş devam edecek gibi görünüyor”

Altındaki yükselişi değerlendiren Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay altındaki yükselişin büyük bir ihtimalle devam edeceğini öngördüklerini ifade ederek “Altın fiyatlarının nasıl bir seyir izleyeceğini öngörmek kolay değil ama bu günkü şartlarda dünya konjonktürel yapısında jeopolitik risklerle birlikte başlayan yükseliş var. Ağustos ayından bu yana. Dolar ve TL'den değil daha çok ons altın 2.650 doların üstüne çıkmaya başladı. Biz 2.600 doları bulacak mı diyorduk? Derken 2.650 doları geçti. Herhalde yıl sonuna kadar 2.700 – 2.750 doları belki görebiliriz. Hatta belki 3.000 doları bile görebiliriz. En sonunda TL altın fiyatı da 3.000 TL’yi geçmiş bulundu. 3.026 TL Şu an. Tabii geçen hafta Amerikan Merkez Bankası FED faiz kararı ilgili baz puan düşürmesine rağmen altının yükselişini frenlenemedi. Neticede özellikle bugünde mesela Çin Merkez Bankası faiz düşüşü yaptı. Ama sonuç olarak altın fiyatları geriye gitmiyor. Önümüzdeki günlerde açıkçası tahminlerimiz altının daha da yukarı çıkma ihtimalinin yüksek. Özellikle bu İsrail'in Orta Doğu'daki savaşının Filistin topraklarından daha çok yayılma politikasını izleyerek Lübnan ve akabinde değişik yerlere doğru gitme ihtimali var.  Altına her daim olarak güvenli bir liman olarak kenarda duruyor. O açıdan baktığınız zaman altın her daim yükselecek gibi gözüküyor. Ama bu bizim öngörümüz.” dedi. 

“Altın yatırımcısını hiçbir zaman üzmedi”

Ay, altının hiç bir zaman sahibini üzmediğini ifade ederek yatırımcılara “Genel ağırlıklı ziynet türü altınlar tasarruf anlamında ön plana çıkan ürünler. Bunlar Cumhuriyet altını, küçük altın, çeyrek altın. O tip ürünler alma ve satma arasında en az makas olduğu için daha çok o tip altınları tercih etmelerini tavsiye ederiz. Bu açıdan da malum faizlerin de yavaş yavaş dünya konjonktürüne düşmesi yatırımcının faizden daha çok altına kayma ihtimalini ön plana çıkartıyor. Bakalım yaşayıp göreceğiz ama altının her daim hiçbir zaman da 2020’den bu yana hiçbir zaman yatırımcısına köşede kıyıda kenarda bırakmadı. Hep sevindirdi. Malum bu enflasyonist dünya ortamında da en güvenilir liman olarak da karşımıza altın devamlı olarak çıkıyor.

Haber Merkezi