Bir yandan savaşlar, öbür yandan iklim değişikliğinin etkilerinin daha çok hissedilmesi sonucunda tüm dünyada gıda tedarikinin ne kadar önemli olduğu gördüğümüz bu günlerde kadın üreticilerin emeğinin önemi bir kez daha ortaya çıktı.  Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Milli ekonominin temeli ziraattır” sözünden ilham alarak tarlalarda gece gündüz demeden çalışan, çiftçi ve üretici kadınlar ülkemizin tarım gücüne güç katıyor. Kadın çiftçileri onurlandırmak ve  sorunlarına dikkat çekmek amacı ile her yıl 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler günü olarak kutlanıyor. 

Bu kapsamda Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü  tarafından  gerçekleştirilen program ile 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü törenle kutlandı. Programa Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman ve eşi Neşe Toraman, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan ve kadın çiftçiler katıldı.  Çanakkale Polis Evinde düzenlenen programda bir konuşma yapan   Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan "Kadın çiftçilerimiz, tarımsal üretimin ve kırsal kalkınmanın vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu özel günde onlarla bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz. Kadınlarımızın tarımdaki emeği ve başarıları, ilimizin ve ülkemizin gelişmesinde büyük rol oynuyor. Onların güçlenmesi için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Kadın çiftçilerimiz, güneşin doğuşundan batışına kadar tarlada, bahçede, ahırda büyük bir özveriyle çalışıyor. Onlar sadece üretici değil, aynı zamanda ailenin direği, çocuklarının ilk öğretmeni ve toplumun can damarıdır. Çoğu zaman zor hava koşullarında, kısıtlı imkanlarla çalışmalarına rağmen, topraktan bereket çıkarmayı başarıyorlar. Kadın çiftçilerimizin güçlenmesi için, eğitim programları, finansal destekler ve modern tarım teknikleri konusunda her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

Kadın Çiftçiler Söz Verildi

Etkinlik, kadın çiftçilerin sorun ve taleplerini dile getirmelerine olanak sağlarken, başarılı kadın çiftçilerin deneyimlerini paylaşmalarına da vesile oldu. Kadın çiftçiler, özellikle finansal destek, eğitim imkanları ve çocuk bakımı konularında daha fazla destek talep ettiklerini belirttiler. Etkinlikte söz alan kadın çiftçilerimiz de konuşmalarında; toprağa emek vererek, ondan ürün almanın tarif edilemez bir mutluluk olduğunu, aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyor olmanın gurur verdiğini ifade ederek, hem geleneksel bilgiyi koruyup hem de modern yöntemleri kullanarak verimli üretim yapmaya çalıştıklarını dile getirdiler.

Haber Merkezi