Ancak bu kadim lezzetin son temsilcisi olan Şaban Şencan, yıllara meydan okuyarak boza üretimini sürdürmeye devam ediyor.Soğuk kış günlerinde sıcak bir dost olan boza, modern içeceklerin popülerleşmesi ve geleneksel mesleklerin zorlukları nedeniyle unutulmaya yüz tuttu. Ancak Şaban Şencan, Biga’daki küçük dükkânında darıdan ürettiği geleneksel boza ile adeta geçmişin izlerini yaşatıyor. Bozacılığı atalarından öğrenen Şaban Usta, üretim sürecinde yalnızca doğal yöntemleri kullanıyor. Darıyı temizleyip kaynattıktan sonra doğal fermente yöntemiyle boza haline getiriyor.
Gastronomi Dünyasından Destek
Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben, Biga’ya yaptığı ziyarette Şaban Şencan’ı ziyaret ederek boza üretimi hakkında bilgi aldı. Özben, “Biga’nın geçmişten günümüze gelen zengin mutfak kültürünü yaşatmak çok önemli. Şaban Usta, hem Biga’nın hem de ülkemizin bozacılık geleneğini sürdüren son temsilcisi. Bu kadim lezzetin kaybolmaması için coğrafi işaret başvurusu yapılabilir,” dedi.
“Benden Sonra Bozacılık Bitecek”
Şaban Şencan, darı tarımının azalması ve boza üretiminin zahmetli olması nedeniyle mesleğin geleceğinden endişeli. “Benim kıymetimi bilin, çünkü benden sonra bu bölgede hatta ülkede bozacılık bitecek,” diyen Şencan, eski müşterilerinin fermantasyon süreci uzun olan boza tercih ettiğini ancak günümüzde taze bozanın talep gördüğünü belirtiyor.
Gelenekten Geleceğe: Biga Bozası
Yerel gastronomi açısından önemli bir değer olan Biga Bozası, geçmişin tatlarını geleceğe taşımak için coğrafi işaretle tescillenmeyi hak ediyor. Şaban Şencan’ın elinde şekillenen bu lezzet, sadece bir içecek değil aynı zamanda bir kültür mirası olarak öne çıkıyor.
Tuğba Kulasoy