Devlet Malzeme Ofisinin eskiden kullandığı alanın imar değişikliği, yargıya takıldı. Günübirlik tesis alanının özelleştirilmesi için karar beklenirken belediye meclisinde ihalesi gündeme gelmişti. Yargı, imar planında yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşasıyla birlikte değerine değer katarak bir rant alanına dönüşen Lapseki’de mülkiyeti Milli Emlak’a ait olan eskiden Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) kullandığı alan için imar tartışması 2019 yılından beri gündemde yer tutuyor.
Dalyan mahallesinde bulunan ve imar planlarında günübirlik tesis alanı olarak geçen eskiden DMO’nun kullandığı Milli Emlak’a ait 49 yıllığına belediye tarafından kiralandı. Dalyan Mahallesi 384 ada 1 ve 2 parsellerde konumlu bulunan 4597,83 m2 ve 4593,83m2 günübirlik tesis alanı iddialara göre büyük bir otel zincirine kiralanmak istendi fakat Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanunu'nun Uygulanmasına Dair yönetmeliklere göre, Sahil Şeridinde ikinci 50 metrelik kısım Kıyı Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik gereğince "konaklama hariç" günübirlik turizm tesislerinin yer alabileceği belirtiliyor. Bu sebeple Günübirlik tesis alanının turizm alanına dönüştürülmesi 2019 yılında Ekim ayı Belediye Meclisinde gündeme alındı. 03.10.2019 tarihli belediye kararına göre, ‘’İlçemiz Dalyan Mahallesinde mevcut günübirlik tesis alanının turizm alanına dönüştürülmesi için belediyemiz tarafından hazırlatılan plan tadilatının imar komisyonuna havalesine oybirliği ile karar verildi’’ ifadeleri yer aldı.
İMAR DEĞİŞİKLİĞİNE İTİRAZ EDİLDİ
Aralık 2019 Belediye Meclis Toplantısında Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bilgin oy çokluğu ile alınan imar değişikliği kararına itiraz etti. CHP Lapseki Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bilgin’in itiraz dilekçesinde şu ifadeler yer aldı;
‘’Lapseki Belediye Meclisinin 05.11.2019 /55 tarih ve nolu kararı usul ve yasaya aykırıdır. Tarafımca red oyu verilen bu karara itiraz ediyorum. Karara konu imar plan tadilatı ile halkın kullanımına ayrılmış olan kıyı ve yeşil alanlar özel kullanıma tahsis edilmek suretiyle kamu yararına aykırı bir düzenleme yapılmıştır. Karara konu olan yeşil alan, rekreasyon alanı, günü birlik tesis gibi halkın kullanımına açık olarak düzenlenmelidir.
İtiraz konusu plan notlarının uygulanması ile imar hakkı transferi ve donatı transferi adı altında plan dengesinin bozulmasının önü açılmış ve bu konu ile ilgili hükümlerin uygulaması ve uygulamanın yaratacağı problemlere ilişkin yeterince açıklık getirilmemiştir. Dava konusu plan hükümleri uyarınca, emsal veya donatı transferinin yapıldığı yerlerde bulunan parsellerdeki emsal değerleri artacağından, çevre nüfusu da artmış olacaktır. Dolayası ile transferin yapıldığı çevrede planlanan nüfus kriterlerine göre ayrılmış olan donatılar, yetersiz durumda olacak; tersi durumda ise terki yapılan yerdeki parseller donatı alanına alınacağından bu alanlardaki donatılar ise ihtiyaçtan çok daha büyük olacaktır. Bu durum yoğunluklar sürekli yer değiştireceği için beraberinde ulaşım sorunları, altyapı sorunları gibi birçok sorunu getirecek ve bölge için planın sağlıklı bir şekilde uygulanmasını mümkün kılmayacaktır. Bu nedenlerle kamu zarara uğratılacak ve plan bölgesinde kamu hizmetleri verilemeyecektir.
Bu bölgede yeterince turizm alanı tesis edilmiştir. Bu alanın da aynı şekilde turizm tesis alanı olarak düzenlenmesinde kamu yararı yoktur. Bu nedenle karara itiraz ediyorum ve yasaya uygun şekilde ilk meclis toplantısında itirazımın değerlendirilerek kabulünü talep ediyorum. Gereğini bilgilerinize saygıyla sunarım’’.
İMAR PLANI KESİNLEŞMEDEN İHALESİ KONUŞULMUŞTU
Gelişmelerin ardından olay idari mahkemeye intikal etti. Mahkeme süreci devam ederken 2020 yılı Ekim ayı meclis toplantısında söz konusu alan ile ilgili henüz karar çıkmamasına rağmen gündem maddesinde ‘’ Dalyan Mahallesi 384 ada, 1 ve 2 parsellerde konumlu ulunan 4597,83 m2 ve 4593,83 alana ilişkin yap işlet devret modeli ile ihaleye çıkarma ve işletme süresinin 5393 sayılı kanunun 18/e maddesi hükümlerince 30 yıl olarak belirlenmesi’’ ifadeleri yer aldı.
İmar Planı değişikliğinin meclisten geçmesinin ardından tam 1 yıl sonra ihalesi meclis gündemi maddelerinde yer etmişti. Meclis gündeminde yer alan madde Mecliste oylamaya sunularak oy çokluğu ile kabul edildi.
’’BU ALANIN HALKIN HİZMETİNDE KALMASI GEREKİYOR’’
Bilgin, mecliste yaşanan gelişmenin ardından itirazlarına devam edeceğini ve özelleştirmeye karşı olduğunu belirterek, ‘’Bu alanın halkın hizmetinde kalması gerekiyor. Lapseki gelişiyor halkın böyle alanlara daha çok ihtiyacı olacak. Belli bir zümreye verilmemesi gerekir. Tamamen belediyenin kontrolünün altında kalmalı. Neticelenmemiş konu hakkında meclise gündem getirilmesi doğru değil’’ açıklamasında bulunmuştu.
MAHKEMEDEN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
Bilirkişi heyeti ataması ve alanda incelemelerinin ardından rapor tutuldu. Geçtiğimiz gün günübirlik tesis alanının turistik tesis alanı olarak değiştirilmesi ile ilgili mahkeme kararı açıkladı. Mahkeme yapılan incelemeler doğrultusunda alanın kıyı kanununa göre günübirlik tesis alnı olarak kalmasına karar vererek yürütmeyi durdurma kararı aldı. Karara göre bu alan artık turistik tesis alanı olarak kullanılamayacak.
HALKA AÇIK KALACAK
CHP’li Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bilgin, imar planında değişiklik yapılmaması için verdiği mücadelesi ‘müjde’ diyerek sonlandırdı. Bilgin konu ile ilgili, ‘’Değerli halkımıza müjde; Devlet malzeme ofisi ve bitişiğindeki alanın günübirlik tesis alanından, turistik tesis(otel)alanına çevrilmesiyle ilgili 31.01.2020 tarihinde usul ve yasaya aykırı olan bu karara yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle davamızı açmıştık. Halkımızın kullanımına ayrılmış olan alanların, halkımızın seçtiği kişiler tarafından özel teşebbüslere verilmek istenmesini içimize sindirememiştik. Yargıdaki haklı mücadelemizin sonucunda yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Halkımıza hayırlı olsun’’ dedi.
Tuğba Kulasoy