Lapseki, Umurbey ve Çardak Belediyerleri, kurum müdürleri ve personeli, ÇAKAB Havzasına hizmet verecek olan Mekanik ve Biyolojik Ayrıştırma Tesisinde geçtiğimiz aylarda başlayan test çalışmalarını yerinde inceleyerek detaylı bilgi aldılar.
ÇAKAB kurucu üyesi Çanakkale Belediyesinden Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeleri ile Birim Müdürleri ve üye belediyeleri olan Lapseki, Kepez, Çardak, Umurbey Belediyelerinden Birim Müdürleri Mekanik Biyolojik Ayırma Tesisinde gerçekleştirilen test çalışmalarını yerinde inceledi.
Gerçekleştirilen teknik inceleme gezisi kapsamında ilk olarak Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü ve ÇAKAB Müdürü Aysun Kavcar ve SUEZ Çanakkale Genel Müdürü Metin Suadiyeli tesisin kurulum aşaması ve çalışma prensibine ilişkin kısa bir sunum gerçekleştirdi. Ardından tesisi gezerek çalışmaları yerinde görme fırsatı bulan Belediye ekiplerimiz teknik personelden tesis faaliyetlerine ilişkin bilgi aldı.
Mekanik ve Biyolojik Ayrıştırma Tesisi Hakkında
Sıfır Atık Projesine paralel olarak, %100 geri dönüşüm hedefi ile tüm ÇAKAB Havzasına hizmet verecek olan Mekanik ve Biyolojik Ayrıştırma Tesisinin (MBA) ileri tarihte gerçekleşecek devreye alma işlemi öncesinde tesis sisteminin test edilmesi amacıyla; 22 Eylül Çarşamba günü itibari ile atık besleme testleri başlamıştır.
 Kentsel Katı Atık için 45ton/saat, Ambalaj Atıkları için 15ton/saat kapasiteli Mekanik ve Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, testler tamamlandıktan sonra %100 kapasite ile devreye alınacaktır.
Çanakkale Entegre Katı Atık Yönetimi kapsamında Mekanik ve Biyolojik Ayrıştırma Tesisine ek olarak; Depo Gazından Enerji Üretimi, Sızıntı Suyu Arıtımı,  Evsel Atıkların ve Ambalaj Atıklarının Toplanması, Atıkların Düzenli Depolanması, Tıbbi Atıkların Yönetimi çalışmalarına devam edilmektedir.
 
Ercan Özçetin