Bu yıl 290. Yapılan Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan güreşlerini Çardak güreş sahasında geçtiğimiz haftalarda yapıldı.

35 Başpehlivanın ve toplamda 400 kadar pehlivanının katıldığı  güreşler çokta güzel oldu.

Sabah Erken saatlerden itibaren takip ettiğim geçmiş dönemlerde Lapseki Belediyesinin de pehlivanı olan Feyzullah Aktürk başpehlivan oldu.

Gün boyu güreşleri izlediğimde yaşları küçük olmasına rağmen birçok genç pehlivan var güreşlere katılan hem de kıran kırana güreş yaptılar güreşleri ücretsiz izleyen güreş severlerde geç güreşçileri yaptıkları güreşlerde alkışlarıyla coşturdular.

Evet güreşler ücretsiz oldu bu yıl geçtiğimiz yılın altın kemerli ağası güreşlerin Seyhan Arslan bu yıl için seyirciye ücretsiz olacağını sözünü vermişti ağa çünkü ağa geçmişte havasını iyi yapmış ağalık parasını katır yüküyle belediyeye getirip dünya gündemine de oturmuştu. Yapılan güreşlerde de gün boyu çeşitli hediyeler alarak sık sık objektiflerin karşısında yerini aldı.

Geçmiş dönem Çardak güreş ağalarından Ahmet Acar’da güreş boyunca pek yerinde oturduğunu söyleyemem güreşlere gelen misafirler, protokol üyeleriyle yakından ilgilendi.

Güreşlerin Mimarı en fazla yükü çekende Çardak belediye başkanı Metin Semerci.

Neden? Çünkü güreşler yapıldı bitti. Ama nasıl yapıldığı, ne şartlarda yapıldığını bilen ve o aşamada neler çekildiğini bilen birkaç kişi var.

Güreşlerde seyirciler içerisinde şu başpehlivan neden gelmedi gelseydi falan konuşmaları duymadım değil.

Hatta güreşlerden önce bir ara yapılmayacak dedikoduları falanda çıktı ben arayıp Metin başkana böyle bir dedikodu var diye hiç sormadım bile, neden? Geçmiş dönem Güreş ağaları Ahmet Acar, Seyhan Arslan, geçtiğimiz yıl ağalığı alan iş adamı Turgay Kılıç’ın heyecanı Metin başkanın çabalarıyla bu güreşin yapılabileceğine ben inanmıştım ve yapıldı. Küçük beldede büyük bir güreş oldu.

Lapseki’nin evladı içişleri Bakan yardımcısı Bülent Turan’ın güreşlerin yapılmasında katkısının oldukça fazla olduğunu güreşlerde Metin başkan birkaç kez konuşmasında, içişleri bakan yardımcısı Bülent Turan’a çok teşekkür ediyoruz, şeklinde konuşma yaptı.

Kısacası şunu söylemek istiyorum, Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan güreşlerinin yapılmasında kimin ne kadar emeği var ise herkese teşekkür ediyorum. Bu güreşlerin yapılması lazım nasıl içişleri bakan yardımcısı Bülent Turan, güreşlerin yapılmasında destek olduysa, siyaset güdülmeden güreşlerin yapılması için herkesin destek olması lazım. Çardak belediye başkanı Metin Semerci’yi güreşlerin yapılması için gösterdiği çaba ve güreş severlere 35 başpehlivan ve toplamda 400 güreşçiyi, küçük bir beldeye getirip güreş severlere izlettirdiği için tebrik ediyor haftaya bir başka konuda buluşmak üzere iyi haftalar diliyorum.