177. Yil Kutlama Etkinlikleri açılış programı ile başladı. Açılış programına Çanakkale Belediye Başkan Vekili Mehmet İrfan Mutluay, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürü Ramazan Eren ve İl Müdürlüğü personelleri, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, müzik dinletisi ve açılış konuşmaları ile devam etti.
Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi, Fatih Furkan Cankı’nın ve yaptığı konuşmada önümüzdeki yıllarda dünya nüfusu hızla artacak ve gıdaya erişim giderek zorlaşacak. Bu nedenle akılcı ve gerçekçi projelerle tarıma yön vermek ve tarımsal üretimi kalkındırmak gerekiyor. Bunun da yolu kaliteli ziraat eğitimden geçmektedir” dedi.
“1846 yılında başlayan tarım öğretimi bugün sayısı 43 olan Ziraat Fakültelerinde sürdürülmekte, mezun olan Ziraat Mühendisleri ülkemizde çok önemli görevler üstlenmektedir. Toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayan, geniş bir istihdam ortamı sunan, sanayi sektörüne ham madde sağlayan, ekonomiye önemli katkılar sunan en önemli sektörlerin başında tarım gelmektedir. Ziraat Fakülteleri de tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu teknik elemanları yetiştirmesi nedeniyle çok önemli misyonları olan eğitim kurumlarıdır” diyerek başladığı konuşmasında Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker; ÇOMÜ Ziraat Fakültesi, yapılan bilimsel çalışmalar, projeler hakkında bilgiler verdi.
Tarım üretiminin insanlık için çok önemli olduğunun altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant, “Dünya çok zorlu zamanlardan geçiyor. Bu zorlu dönemler de tarımın, tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğu daha net görüldü. Evet, sanayisiz, teknolojisiz olmaz ama tarım olmadan gıda olmadan hiç olmaz diyen Hicri Nalbant Tarımın ve Ziraat Mühendislerinin bu ülkenin en önemli gelecek planı olması gerektiğini belirterek" konuşmasını sonlandırdı.
Belediye Başkan Vekili Mehmet İrfan Mutluay, öğrencilere seslenerek çok iyi bir meslek seçtikleri için kendilerine teşekkür etti ve şunları söyledi: “Her meslek saygın ve kutsaldır. Ancak Ziraat Mühendisliği mesleğinin şöyle bir yönü var. Farkı coğrafyalarda farklı yerleşim birimlerinde bizzat üretimin içinde yer alan bir mesleğe sahipsiniz. Sağladığımız sosyal ekonomik katkıları bizzat gözlemleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Bunun dışında Çanakkale önemli bir tarımsal üretim bölgesi. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli gen merkezlerinden biri. Gerek bitkisel çeşitliliği, gerekse hayvansal üretimi ile Çanakkale gerçekten bir marka. Bu marka değerlerini korumak için de her meslektaşımızın duyarlı olması gerekmektedir."
Açılış konuşmalarının ardından "Tarım Öğretiminin 177. Yılı Paneli" sunumları gerçekleştirildi, panelde sırasıyla ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin’in “Anadolu Medeniyetleri Ve Tarım” başlıklı sunumu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren’in “Cumhuriyetimizin 100.Yılında Ülkemiz Ve Çanakkale Bitkisel Üretimi” başlıklı sunumu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğünden Sayın Mehmet Türkcü 'nün "Çanakkale’de Hayvansal Üretim" başlıklı sunumları gerçekletirdiler. Sunumların ardından Tarım Öğretiminin 177. Yılı etkinlikleri sona erdi.
Haber Merkezi