Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nde düzenlenen toplantıya ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, ÇOMÜ Orman Yangınları Çalışma Komisyonu Başkanı Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Merkez Müdürü Prof. Dr. Faruk Soydugan, akademisyenler, idari personel ve basın mensupları katıldı. Yangının yarattığı tahribatı anlatan kısa bir belgesel gösterimi ile başlayan toplantıda ÇOMÜ Orman Yangınları Çalışma Komisyonu Başkanı Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, ÇOMÜ Kampüs alanında yangın tehlikesine karşı alınabilecek önlemler konusunda komisyonun hazırladığı raporla ilgili bilgi verdi.  Kampüs yerleşkesinin ve şehrin çok ciddi bir şekilde yangın riski ile baş başa kaldığını belirten Prof. Dr. Murat Şeker, "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  olarak ormanlarla içi içe bir kampüste bulunuyoruz.  Mühendislik Fakültesi, Fen Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve merkez raboratuarımız olmak üzere önemli gruplarımız, hastanemiz. Ormana çok yakın alanda bulunuyor. Dolasıyla Ziraat Fakültesi Dekanı olarak benim içinde zor bir süreç oldu. Yangın, yer ve hava ekiplerin çabasıyla hızlı bir şekilde söndürüldü ve başarılı olundu. Çanakkale çok büyük bir risk atlattı ve Üniversitemizde bu riskten ucuz kurtuldu. İçinde bulunmuş olduğumuz bu gözlem evi yine üniversitemizin çok önemli bir yeri ve burası yangından en çok etkilenen mevkiii oldu. Gözlem evi değerleri yüksek cihazlarla ve tehlikeli olabilecek kimyasallarla dolu halde. Dolayısıyla bunları etkin bir şekilde tahliyesi anlamında büyük bir çaba sergiledik’’dedi.
 
 Yangının kontrol altına alınmasından sonra rektörlün talimatı üzerine bir çalışma komisyonu oluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Murat Şeker, "Ziraat fakültesi olarak yangın öncesinde, sırasında ve sonrasında ele alınacak önlemlerle ilgili öğretim üyelerimiz tarafından rapor oluşturuldu. Yangından önce ele alınması gereken konuların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz ormanla içi içe geçen bir yerleşke içinde bulunuyoruz. Orman tahsisli çok fazla alanımız var ve bu alanların kampüse zarar vermeden rehabilite edilmedi gerekiyor. Çanakkale ormanlarında en çok kızılçamlar mevcut ve yangını çok hızlı bir şekilde körüklemesine ve hızlanmasına sebep olan bir ağaç türü. Dolayısıyla Kızılçam yerine kampüs çevresine zeytin ağaçları ve yangına dirençli olduğunu bildiğimiz sandal ağacı, kocayemiş gibi türlerle kampüsü koruma altına almamız gerekiyor’’ şeklinde konuştu.
Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Merkez Müdürü Prof. Dr. Faruk Soydugan ise Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nin yaptığı çalışmalar, hedefler konusunda bilgiler verdi.
 
2023 Ağustos ayında yaşanan yangın felaketinin ardından Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nde gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme ve kamuoyu açıklaması için basın mensuplarını üniversite ev sahipliğinde, burada ağırlıyor olmaktan onur duyduğunu söyleyen ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, “Yangınların ülkemizin doğal ve kültürel varlıkları için büyük bir kayıp olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi, ülkemizin önemli bilimsel araştırma merkezlerinden biri. Yangının, hemen öncesinde alınan önlemler neticesinde gözlemevindeki önemli araştırma cihazlarının yanı sıra, gözlemevinde yürütülen bilimsel çalışmalarında hasar almadan atlattık. Yalnızca Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi çevresindeki orman örtüsü ciddi zarar gördü.  Yangının ardından, üniversite olarak, Gözlemevi çevresinin yeniden ağaçlandırılarak canlandırılması ve bilimsel çalışmalarının nitelikli bir ortamda devamı için gerekli çalışmaları başlattık. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak kentle her alanda bütünleştirmek istiyoruz. Üniversitelerin eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve toplumsal misyonları var. Toplumsal katkı bağlamında üniversitemizi şehrimizle bütünleştirmek önemli hedeflerimizden biri. Bu anlamda yangına ilgili sadece üniversitemizde değil şehrimiz için de her anlamda teknik ve akademik destek vermek istiyoruz.  Ayrıca, içinde bulunduğumuz yerleşke dışında yangından zarar gören bölgede, ulusal ağaçlandırma kampanyası başlatıyoruz. 11.11.2023 tarihinde gerçekleştirmeyi planladığımız ağaçlandırma kampanyası ile 55 bin öğrencimizin her birine bir fidan olacak şekilde 55 bin ağacı Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün gösterdiği alanlara dikmeyi planlıyoruz.  Bu kampanyayla, yangın nedeniyle zarar gören ormanlık alanlardaki ağaç varlığını yeniden kazandırmayı ve bu bölgenin doğal güzelliğini korumayı hedefliyoruz. Ulusal ağaçlandırma kampanyamıza, sizlerin nezdinde tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Kampanyaya katılmak isteyen vatandaşlarımız, üniversitemizin internet sitesinden veya sosyal medya hesaplarından bilgi alabilirler. Bu vesileyle, yangınla mücadelede büyük bir özveri ve gayret gösteren tüm kurum ve kuruluşlarımıza yeniden teşekkür ediyorum" dedi.
Sunumların ardından basın mensupları ile fikir alışverişinde bulunulmasının ardından fidan dikim etkinliği yapıldı.

Tuğba Kulasoy