Dünya genelinde ve ülkemizde doğal afetlerin artması, çiftçilerin en çok etkilenen kesim olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Yangın, sel, kuraklık gibi doğal afetlerde büyük zararlarla karşılaşan çiftçilere destek olmak amacıyla kurulan güvenilir tarım sigortası TARSİM, çiftçilere tanıtılmak ve teşvik edilmek üzere düzenlenen toplantılarda detaylı bir şekilde ele alınıyor.
Dünya genelinde artan nüfusla birlikte sağlıklı gıdalara ulaşma zorluğu her geçen gün artarken, tarım sektörü sağlıklı ve güvenli gıda üretiminde önemli bir rol oynuyor. Ancak küresel ısınma, iklim değişikliği ve doğal afetler, tarım sektörünü ve ürünlerini olumsuz etkiliyor. Bu bağlamda, tarım sektörü, dünya genelindeki ekonomik, siyasal, teknolojik ve kişisel risklere karşı oldukça hassas bir faaliyet olarak öne çıkıyor. Bu hassasiyeti azaltmak ve tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla çeşitli destekler sunuluyor. Bu desteklerden biri de çiftçilerin tarım faaliyetlerinde meydana gelebilecek hasarlara karşı korunmasını amaçlayan devlet destekli TARSİM sigortası.
TARSİM, çiftçilere tarım faaliyetleri sırasında oluşabilecek hasarlara karşı güvence sağlayan devlet destekli bir sigorta sistemidir. Çiftçilere bu sigortanın avantajları ve önemi, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile TARSİM Manisa Bölge Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen eğitim toplantılarıyla aktarılıyor. Toplantıya TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Teknik Personel, Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları ve Temsilcileri, Köy Muhtarları, Kooperatif Başkanları ve üreticiler katıldı.
Birkaç yıl içinde tüm tarımsal üretimin Tarsim kapsamında sigorta yaptırma zorunluluğu getirilmesi planlandığını belirten Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan, “ Tarımsal üretim, her aşaması risk altında olan bir sektör. Bu riskler iklim kaynaklı olabildiği gibi, bazen ekonomik, bazen de sosyal boyutlu olabilmektedir. Üreticilerimiz bu riskleri en aza indirebilmek için ekili/dikili alanlarını, hayvan varlıklarını TARSİM kapsamında sigorta yaptırması gerekmektedir. 2024 yılında; sözleşmeli üretim yapan ve ayrıca bazı hayvancılık desteklemelerinden faydalanmak isteyen üreticilerimiz ekili/dikili alanlarını, hayvan varlıklarını zorunlu olarak Tarsim kapsamında sigorta yaptırmak zorunluluğu getirildi. Önümüzdeki birkaç yıl içinde tüm tarımsal üretimin Tarsim kapsamında sigorta yaptırma zorunluluğu getirilmesi planlanmaktadır” dedi.
Bakanlığın Tarım Sigortalarına verdiği önem ve yapmış olduğu çalışmalar her geçen gün artarak devam ettiğini söyleyen Türkarslan, "Bu doğrultuda, İl Müdürlüğü olarak, üreticilerimize gerekli olan eğitim ve yayım çalışmalarını sürdürmekteyiz. Bugün burada, TARSİM Manisa Bölge Müdürlüğümüz ile birlikte düzenlediğimiz bilgilendirme toplantısı, bu kapsamda yapmış olduğumuz faaliyetlerdendir. Amacımız, üreticilerimizin TARSİM kapsamındaki her türlü doğal afete karşı ürünlerini sigorta yaptırarak, uğrayacakları zararı en aza indirtmektir. Ben, çiftçilerimizin bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getireceklerine inanıyorum. Doğal afetlerinin yaşanmadığı, bol, bereketli kazançlar elde etmenizi temenni ederim" şeklinde konuştu.
TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu ise, “Tarım Sigortalarının Önemi, Tarım Sigortalarındaki Yenilikler, Sözleşmeli Üretim Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik Kapsamında Tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere veya üretim varlıklarına sigorta yaptırılması zorunluluğu getirilmesi, Meyvecilikte sigorta yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar var" dedi.
Toplantıda TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender katılımcıları kırsal kalkınma yatırımları konusunda bilgilendirme sunumunda bulundu. Toplantılar üreticilerin bu konular hakkındaki görüşlerinin, taleplerinin alınması, karşılaştıkları sorunların dinlenmesinin ardından sona erdi.
Tuğba Kulasoy